Ensimmäinen jousi

Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka veistät ensimmäisen oikean puujousesi! Jousen veistäminen on kiehtovaa, pieni tutkimusmatka menneeseen aikaan, jolloin jousi oli yksi tärkeimmistä aseista.

Lähes jokainen on joskus tehnyt jonkinlaisen jousen puusta. Luultavasti katajasta tai pajusta veistetty oksa toimi jousena vain jonkin aikaa, jonka jälkeen se hajosi ja jäi unohduksiin. Monelle on kuitenkin jäänyt elämään pieni haave ihan oikeasta, itse tehdystä puujousesta.

Puujousen veistäminen on hyvin kiehtovaa puuhaa. Siinä yhdistyvät puu ja sen kauneus, käsityötaito parhaimmillaan sekä lopputulos, joka on sekä esteettinen että funktionaalinen! Jousen muotoinen kappale on helppo veistää ja tehdä kauniiksi, mutta heti kun puukepistä pitää veistää esiin toimiva, tehokas ja kestävä jousi projekti muuttuu kiinnostavaksi ja haastavaksi!

Tämä ohje esittelee ensimmäisen jousen veistämisen luonnonaihiosta, esimerkiksi itse kaadetusta pihlajasta. Oletuksena on, että jousentekijällä on jonkinlainen käsitys peruskäsitteistä, materiaaleista, jousen toiminnan perusperiaatteista sekä käsityökalujen käytöstä. Ensimmäisen jousen voi toki tehdä myös puutavarakaupan lankkutavarasta, mutta silloin suurimpana ongelmana on oikeanlaisen tavaran valinta – ei vain oikean puulajin vaan nimenomaan oikean lankun valinta. Lankku pitää valita siten, että siitä on mahdollista veistää jousi, jonka selkä on yhdellä lustolla samalla tavalla kuin suoraan puun kuoren alta löytyvä pinta. Juttu jatkuu kirjan luvussa Ensimmäinen jousi!

Ensimmainen jousi