Kirjoittaja Aihe: Peurakoe  (Luettu 7739 kertaa)

ilkka

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 3
  • Profiili
Peurakoe
« : 06 Tammikuu, 2016, 00:07 »
Laitetaan nyt tännekin tämä äkkisväkkiä nypästy video.
Eli lakimuutosta käsittelevään esitykseen jossa valkohäntäpeuraa ja sitä pienempiä hirvielukoita koitetaan jousilaillisiksi riistaelukoiksi, sisältyy ehdotus mahdollisesti vaadittavasta ampumakokeesta.
Ammun tuossa vähän pidemmältä ja ja hitusen pienempään maaliin.
Mielestäni perinnejouselle turhan pitkä matka kokeeseen, jonka tarkoitus ei ole hakea ääripään suorituksia, vaan todeta metsästäjän turvallinen aseenkäsittely ja riittävän osaamistason omaaminen. Perinnejousilla keskimääräiset riistalaukausmatkat ovat 10-15.
Koe jossa vaaditaan ampumaan perinteisellä jousella 18 metristä, ei palvele tarkoitustaan, eikä se anna todellista kuvaa riistalaukaustilanteesta.
Esitystä ei ole vielä käsitelty ja takuuvarmasti tuo koe-ehdotelma on niin halutessa täysin mahdollista pyyhkiä koko esityksestä pois, virheellisenä tiedonantona. Miksi ihmeessä tyrkyttää koetta jo esitykseen jos sellaista ei kukaan ole edes vaatinut?
Jousi on lyhyen kantaman ase ja kimmokevaara on olematon. Varoalue on lyhyt ja metsästäjä on kykeneväinen kuulemaan ja näkemään jos varoalueella on vaaratilanteita aiheuttavia asioita. Samat koetta puoltamattomat asiat kuin haulikossakin, jolla on metsätetty peuroja ilman minkäänlaisia ongelmia, vaikkei koetta sillä tarvitse suorittaa.
Virosta ilmeisesti otettu mallia, jossa perinnepuolen jouset on tyrkätty järjettömän ampumakokeen ansiosta suohon.
Tiedä sitten onko taljojen esille nostamiseen syynä isot boonukset joltain valmistajilta vaiko mikä.
Talja ei edes ole jousi, vaikka jousen maineella ratsasteleekin.
Videossa käytössä 60paunainen tammijännejousi.
https://www.youtube.com/watch?v=gPM_Gx_Zbdg&feature=youtu.be

Tuomo Reiniaho

 • Global Moderator
 • Harrastelija
 • *****
 • Viestejä: 146
  • Profiili
Vs: Peurakoe
« Vastaus #1 : 06 Tammikuu, 2016, 07:56 »
Oikealla asialla Ilkka on! Tosin, mikäli oikein muistan, niin kokeen voisi ampua ihan millä tahansa jousella mutta metsästää sitten jollakin muulla. Joka tosin sitten johtaa siihen, että koe on aika turha.

Vai ei ole hääppöinen ampuja... Rohkenen olla eri mieltä, tuossahan oli vielä pakkastakin noin 20 astetta. Tuo olisi ollut hyvä suoritus optimiolosuhteissa kevyellä lonkkarillakin, saati sitten tuollaisella lyhyellä ja jäykällä jousella, jota ei ole ihan helppo hallita.
www.puujousi.fi
Puujousi - Historia, käyttö ja veistäminen

ilkka

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 3
  • Profiili
Vs: Peurakoe
« Vastaus #2 : 06 Tammikuu, 2016, 13:05 »
Kokeen voi, ainakin esityksessä olevan koe-ehdotelman mukaan, tosiaan ampua ihan millä tahansa jousella. Eli jos ampuu taljalla, voi silti metsästää vaikka primijousella ja jos ampuu kokeen perinteisellä jousella, voi metsästää taljalla. Kokeen hyöty ja järki on tällöin pyöreä nolla.
Tuo perinnepyssyille keskimääräistä riistalaukausta selkeästi pitempi matka johtanee siihen (siis jos tällainen hölmö koe jostain syystä vaadittaisiin), että myös perinnemiehet alkavat suorittaa koetta taljalla. Se taas johtaa aivan takuuvarmasti siihen, että jossain vaiheessa todetaan kokeen perinnejousella suorittaneiden määrä niin pieneksi, että koko perinteinen jousi mielletään metsästyskelvottomaksi.
Perinteinen jousiha (tai parempi sana olisi ihan vaan JOUSI, koska talja on taljapyssy, eikä jousi) on periaatteessa esim. Virossa hyllytetty likimain täysin metsästyksestä, johtuen ampumakokeesta. Virossa taljamiesten lanseeraama lakiuudistus myllytti kokeen sellaiseksi, että jousia siellä tuskin näkyy. Siellä koe pitää ampua samalla pyssyllä jolla metsästää. Jouset merkitään kokeessa, eli jousiase-rekisteri on tosiasia ja reipas askel kohti jousiaseiden luvanvaraisuutta on jo naapurimaassa otettu.
Se taas johtaa siihen, että todetaan esim. primijousia olevan mahdoton pitää rekisterissä, koska niitä voi tehdä vaika keskellä metsää. Silloin ainoa kontrollointimahdollisuus on, että metsästysjousen hankkimiseen on haettava lupa ja kyseinen jousi merkitään aseenkantolupaan.
Nuoliern suhteen en ole ihan varma mikä on Virossa meininki. Mutta tuon kaltaiselle polulle kun lähtee, niin meillä on edessä kohta jousiaseenkantoluvan esittäminen jos mielimme lainmukaisia metsästysnuolia hankkia. Itse niitä silloin ei varmasti saa enää tehdä, ellei niitä tarkastuta jollain instanssilla ja rekisteröi.
Kovin kauas ei ole katseltu kun tätä nyt vireillä olevaa lakimuutos-esitystä on kirjailtu. Koe olisi ihan ehdottomasti poistettava esityksessä ja tuotava esille enemmän sitä, että jousi on erittäin lyhyeltä matkalta käytettävä metsästysase ja ulkopuolisille aiheutuvat vaaratekijät ovat äärimmäisen pieniä.
Keihäs metsästysaseena hävitettiin Suomen lainsäädännöstä hetki sitten. Jousi on nyt vaarassa hävitä ja tilalle tulee talja.
Syytän kyllä tästä myös itseäni, sillä en ole ollut liittojen suhteen aktiivinen lainkaan. Suomessa kun ei yksittäinen henkilö tule juurikaan kuulluksi, ilman että takana seisoo joku liitto tai muu iso järjestö. Kokemuksella tai asiantuntemuksellakaan ei ole merkitystä, vaan ihmismassoilla jotka jyräävät asiat läpi. Yksittäisen hepun "kentällä" tekemä valistus saattaa saavuttaa kyllä jopa päättäjien kuuloelimet, mutta painoarvo päätöstilanteessa on olematon.
Perinteisen, sen ainoan oikean JOUSEN ja uuden tulokkaan, eli taljan eroavaisuudet, niin teknisiltä ominaisuuksiltaan kuin metstystilanteissakaan, eivät ole päättäjien, eikä edes useimpien jousimetsästäjien, etenkään taljalla metsästävien tiedossa.
Näyttävää ja yleisön kiinnostuksen nappaavaa valistusta tarvitaan nyt ja heti.