Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - hoja

Sivuja: [1] 2 3
1
Nuolet / Vs: Lohkonuolivarret yleisesti
« : 12 Maaliskuu, 2016, 08:18 »
Joo näin teen. Mulla on käsimoska joten kirveenterä vaan paikoilleen ja moskalla naputellaan sitten puu halki. Toi linkissä mainittu aspen lie haapa vaikka poppeleiden sukuahan se Populus Tremulakin on.

2
Jouset / Vs: Lastenjousi 10-15 lbs
« : 11 Maaliskuu, 2016, 13:29 »
Vapaapäivä, erinomainen tekosyy käydä ajankuluksi op-puussa. Käsiin tarttui tammilistat 11x44 ja 15x44 sekä 10 mm koivurimaa. Ihan kuin ois karkkikaupassa lapsena käynyt:

 http://flic.kr/p/EG4nMh

Ohuemmasta tulee tytölle 140-senttinen ja paksummasta teen 180-senttisen. Molempien lapojen kärjet sahasin sormen levyiseksi

http://flic.kr/p/Ecg2QX

Lavan kavennus olkoot pidemmässä sahanterän mittainen. Lyhyempään tein ylijäämälistanpalan mittaisen, 33,3 cm.

http://flic.kr/p/F1s7fT

Kavennukset sahasin japanilaisella lehtisahalla. Tällä kertaa ei lohjennut mutta hidasta oli: 10 min/suikale eli 40 min/jousi

 http://flic.kr/p/F1s7uk


Kädensijassa paksunnokseksi 20 cm pätkä listaa. Reilusti Titebond II -liimaa

http://flic.kr/p/F1s6Vz

Siinä saavat kuivua ainakin huomiseen. Jatkoa seuraa..

http://flic.kr/p/EY9SG7

3
Jouset / Vs: Lastenjousi 10-15 lbs
« : 10 Maaliskuu, 2016, 20:18 »
Joo toi nuolihylly on hyvä kompromissi. Esan innoittamana ajattelin tehdä itsellenikin 12 mm tammilistasta harjoittelujousen ja kun op-puuhun lähden niin otan saman tien tavaraa lasten jousta varten.

4
Jouset / Lastenjousi 10-15 lbs
« : 10 Maaliskuu, 2016, 16:03 »
Tyttäreni Ida-Lotta on kovasti innostunut jousiammunnasta ja on nyt käynyt ampumassa  12 lbs  recurvella puolenkymmentä kertaa. Mietin ostaako lasikuiturecurven vai tekisikö kevytvetoisen puujousen. Arveluttaa tuo kevytvetoisuus, jos ei nuoli jaksa lentää 10 m tauluun niin kannattaako tehdä ollenkaan.

5
Nuolet / Lohkonuolivarret yleisesti
« : 09 Maaliskuu, 2016, 09:41 »
Tuo nuolien lohkominen alkoi kiinnostamaan. Mulla olis mökillä vielä pari tukkia haapaa vailla järkevää käyttöä, jos kesällä yrittäisi nuolia noista tehdä. Haapa on suoraa ja oksatonta ja mun kokemuksen mukaan lohkeaa helposti ja suoraan myös kuivana. Koetin googlailla onko haapa käypää tavaraa mutta kovin ristiriitaista tietoa oli tarjolla. Mary Rosesta löytyneet olivat enimmäkseen poppelia ja haapaa:

http://www.theenglishwarbowsociety.com/tudor-livery-arrow_EN.html

Mökkitontilla toinen yleisesti saatava puulaji olisi harmaaleppä. Sitäkin himottaisi kokeilla mutta se taitaa olla liian heikkoa tavaraa. Se punastuisi kyllä nätisti, tulisi komea satsi.

6
Nuolet / Vs: Pitkät nuolet
« : 07 Maaliskuu, 2016, 22:53 »
Hieno kuva kyllä. Mun tulkinta on että kaksi reunimmaista ovat vetäneet full drawin ja keskimmäiset ovat vaiheessa. Täydessä vedossa ankkuri on olkapään luissa, aika samanlailla näyttää olevan molemmilla reunakavereilla. Varmaan 40+" veto.  Nuoli on paksu, arviolta 1,2 - 1,5 cm. Kärki saattaa olla bluntti. Jos ne vaikka tamariineja tiputtelee oksilta ylimmiltä. Jousissa on kangasriepu ihan muussa kohdassa kuin kädensija, en tajua mikä se voi olla. Ehkä joku apurätti millä nuolet ja jousi pysyvät nätisti nipussa siellä kotimajan ylisillä.

7
Jouset / Vs: Jousenrakentamisesta
« : 05 Maaliskuu, 2016, 20:33 »
Mulla syttyi kiinnostus puolitoista vuotta sitten kun käytiin duunin tyky-päivillä ampumassa vastakaarijousilla Wilhelm Tellin tiloissa Sörkässä. Kivaa oli se ja harkitsin vastakaaripaketin ostoa. Sitten eksyin vanhoille perinnejousisivuille ja siellä oli kaima tehnyt oikein näppärän näköisen jousen haapapuusta. Olin mökillä kaatanut puolenkymmentä haapaa edelliskesänä ja nyt löytyi oiva käyttötarkoitus. Kolme 165-180 -senttistä sain tehtyä ja kaikki hajosivat. Kaksi ensimmäistä tilkeripuuhun ja kolmas muutaman sadan laukauksen jälkeen.

Kun mökkikausi päättyi ostin op-puusta valkotammilistan ja siitä väkertelin parvekkeella ja kerrostalon pihalla Rumiluksen. Siinä on juuttisäkkikankaasta selkä, syykulku on toisessa lavassa aika heikko ja siksi liimasin vahvkkeen. Helmikuussa sain sen valmiiksi ja olen sillä jo kymmenisen tuntia ampunutkin. Seuran mittarilla mitattiin 48 lbs 26" vedolla. Mehiläisvahan laitan pintaan kun säät lämpenee ettei tarttisi niin kovasti hinkata parvekkeella vahaa puun sisään.

E: niin, siis yksipuinen jousi on se joka kiinnostaa. En laminaattia osaisivarmaan  tehdäkään. Tekninen työ oli koulussa kutonen.

8
Nuolet / Vs: Lohkonuolivarsia kuusesta
« : 03 Maaliskuu, 2016, 00:45 »
Luen tässä -sitten teinivuosien- Setonin Kaksi Partiopoikaa -kirjaa. Tässä on kohta jossa pojat halkovat puuta tappeja varten ja Sam, mestari kirveenkäyttäjä, neuvoo Jania. Lainaan: "Ei sillä tavalla, sanoi Sam. Pitää joka kerta halkaista keskeltä, muutoin se halkeaa ohuempaan puoleen päin. Sinun on parasta halkoa kattopaanuja talvella, jotta tuonkin oppisit."

Oisko tuosta apua.

E: ei varmaan, johan tossa aiemmin sama neuvottiin ja sanoit jo yrittäneesi sitä.

9
Jouset / Vs: kisajousi huomiselle
« : 27 Helmikuu, 2016, 18:06 »
Op-puusta saa tammilistaa 15x42x2400 Omistaja ei anna avata avaamattomia pakkauksia mutta jo avatuista voi katella josko sieltä löytyy kutakuinkin sopivaa. Hinta vähän päälle 20 eur.

10
Nuolet / Vs: Lohkonuolivarsia kuusesta
« : 26 Helmikuu, 2016, 00:06 »
Sattui silmiin tämmöinen video jossa tehdään päreitä. Tossa näyttää mäntypölkyn lohkominen päreiksi onnistuvan suuremmitta mutinoitta. Pitäisikö lohkominen tehdä tuoreeltaan vai onnistuuko kuivemmastakin?

http://www.perinteet.fi/kayttoesineet-ja-koristeet/parekorin-tekeminen-video/


11
Varusteet / Nahkagrippi
« : 19 Helmikuu, 2016, 22:29 »
Onko grippi kahvassa pahasti vääräuskoista? Mulle tulee jousikäden kämmen kipeäksi parin tunnin ammuntasessiossa, huonosti muotoiltu ja tekniikka on tämmöinen aloittelijan tiukka puristus. Jenkkisivuilla tuntuu grippi olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, toki sama koskee nuolihyllyä. Väsäsin Rumilukseksi ristimääni jouseen gripin. Kirpparilta ostetusta nahkatakista, punos on mehiläisvahalla vahattua pellavanarua:


http://flic.kr/p/E7a97f

http://flic.kr/p/Efh8GE

12
Jouset / Vs: Optimaalinen tilleri
« : 15 Helmikuu, 2016, 12:39 »
Loistava keskustelu! Kuvahaulla kattelin Möllegabetin jousta, osa näytti aika yliampuvilta (pun jne.). Ei kai se paksunnos kärjissä sentään 3x ole.

13
Jouset / Vs: Optimaalinen tilleri
« : 15 Helmikuu, 2016, 10:27 »
Sekoitan soppaa tällä linkillä Holmegårdin kivikautisesta jousesta:

http://www.pijlenboog.be/images/b/b3/Tillering_the_Holmegaard_Bow.pdf

Tuossa tilleri ihan oma lajityyppi. Holmegård taisi olla jalavasta tehty, mulla olis sitä käytettävissä. Kutittaisi ihan saamaristi kokeilla tommosta.

14
Jouset / Vs: Optimaalinen tilleri
« : 14 Helmikuu, 2016, 19:00 »
Tuossa Tuomon linkin tekstissä mainittiin "... understand the concept of side tillering...". Mitäköhän sillä tarkoitettiin? Sivutilleröinti?

15
Jouset / Vs: Optimaalinen tilleri
« : 14 Helmikuu, 2016, 11:00 »
http://flic.kr/p/Dy8Jv8

Tossa kuvaa virumasta. 3 cm

http://flic.kr/p/DYnV6r

Kokovartalokuva.

Sivuja: [1] 2 3